Regio

De Belgische Kust biedt u een gevarieerd vakantiemenu, rijkelijk overgoten met een maritiem sausje ...

Onze kust is de drukst bezochte en meest geliefde toeristische regio van Vlaanderen. Dat heeft natuurlijk te maken met de zon, de zee en het strand. Maar onze Vlaamse Kust heeft ook nog andere troeven. Diversiteit bijvoorbeeld! Nergens anders dekt het begrip "voor elk wat wils" zo’n grote lading …

 

Bezoek aan het museumschip amandine

3 april 1995 ...
Die dag voer de Amandine voor de allerlaatste keer Oostende binnen. De laatste bladzijde in de geschiedenis van de Oostendse IJslandvisserij was definitief omgeslagen. Nu is de Amandine aan een tweede carrière begonnen, als interactief museum. U vindt de Amandine op de vernieuwde Visserskaai in het hart van Oostende.

 

Atlantikwall - domein raversijde

Het Provinciedomein Raversijde werd opgestart in 1988 en is nog steeds in uitbreiding. De kern wordt gevormd door het voormalige Koninklijke Domein van Leopold II, die vanaf 1902 een aantal gronden verwierf in Raversijde en er een houten verblijf liet optrekken. Dit “Noorse Chalet” werd in 1904 gebouwd, maar verdween al in 1914 toen de Duitsers het tot een kustversterking uitbouwden. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd het Domein ingeschakeld in de alom bekende “Atlantikwall”. Deze gebeurtenissen hebben ter plaatse diepe sporen nagelaten.

Na het Regentschap kwam prins Karel zich definitief in Raversijde vestigen. Hij verkocht het domein in 1981 aan de Belgische Staat. Door een uitzonderlijk samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Gemeenschap, de Regie der Gebouwen en het Provinciebestuur werd het voormalige Koninklijk Domein in zijn vroegere staat hersteld, gevoelig uitgebreid en opengesteld voor het publiek.

Sinds juli 2000 werd ook de archeologische site Walraversijde geopend, waar het leven van de 15de-eeuwse vissers van het dorp Walraversijde centraal staat. Dit 50 ha grote domein ligt pal aan zee en gedeeltelijk in beschermd duingebied. Het heeft zowel een uitgebreid recreatief als cultureel toerisme-aanbod. Weer of geen weer, verveling uitgesloten! (Bezoektijd ± 90’-120’.)

 

Shoppen in oostende

Op zoek naar juwelen, schoenen, cosmetica, kinderspeelgoed, haute-couture voor mannen …? Dan moet u in Oostende zijn! In de 'Kapellestraat’, de bekendste winkelwandelstraat van de stad, vindt u de meeste winkelketens.

Mag het iets speciaals zijn? In de 'Adolf Buylstraat' (autovrij) vindt u de meer exclusieve boetieks. Duik zeker ook in één van de vele zijstraatjes of ga op verkenning in de Belle Epoquewijk ‘Petit Paris’ of de 'Alfons Pieterslaan' en ontdek nog meer leuke shops.

 

Oostends bloemenuurwerk

Enkele eeuwen geleden ontdekte de Zweedse natuurkundige Carl van Linné dat bloemen zich altijd op hetzelfde tijdstip openden en sloten.
Die vaststelling leidde tot het ontstaan van het bloemenuurwerk. Het uurwerk dat u vandaag kunt bewonderen ligt sinds 1963 op haar huidige plek. De vorige versies werden vernield tijdens de tweede wereldoorlog en verdreven door ‘Koning Auto’. De in bloemen uitgevoerde datum wordt tijdens de zomermaanden élke dag aangepast.